Lumimuutos

02/07/2025

Metsäpeuran suojeluun mittava EU-rahoitus

Suomen alkuperäiseen eläinlajistoon kuuluvan metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitotyöhön on saatu hankerahoitus EU LIFE -ohjelmasta. Seitsemän vuoden pituisen LIFEline4Fennicus -hankkeen tarkoituksena on parantaa metsäpeurakannan elinvoimaisuutta pitkällä aikavälillä.


Vuonna 2026 alkava hanke nojaa vahvasti kaksi vuotta sitten päivitettyyn metsäpeurakannan hoitosuunnitelmaan ja on suoraa jatkoa vuonna 2023 päättyneelle MetsäpeuraLIFE-hankkeelle. Uudessa hankkeessa toteutetaan monipuolisia suojelutoimia peuran tulevaisuuden turvaamiseksi.
”Hankkeen rungon muodostavat metsäpeurojen täydennysistutukset Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoissa sekä Tiilikkajärven kansallispuistossa toteutettava palautusistutus”, kertoo rahoitushakemuksen valmistelutyöstä vastannut metsäpeura-asiantuntija Milla Niemi Metsähallituksesta. ”Lisäksi jatkamme ja kehitämme hyvin toimivaa yhteistyötä porotalouden toimijoiden kanssa metsäpeuran perimän turvaamiseksi, sekä pohjustamme metsäpeuran mahdollista tulevaa paluuta Pohjois-Karjalaan ennallistamalla mittavan määrän elinympäristöjä”, Niemi jatkaa.
Toimivaksi tiedettyjen suojelukeinojen lisäksi luvassa on uusia avauksia. Hankkeessa muun muassa kehitetään metsäpeuran keinollisen lisääntymisen menetelmiä ja taltioidaan metsäpeuran perimää biopankkiin. ”Nämä toimet auttavat ylläpitämään metsäpeuran eläintarhakannan perinnöllistä monimuotoisuutta ja edelleen varmistamaan, että täydennys- ja palautusistutuksiin on tulevaisuudessakin saatavilla sopivia kantayksilöitä”, Niemi taustoittaa. Samalla uudet työkalut tuovat turvaa tilanteeseen, jossa metsäpeurakanta laskisi nopeasti esimerkiksi tarttuvan eläintaudin seurauksena.
Metsäpeuroja elää vain Suomessa ja Luoteis-Venäjällä. Maailmankannan koko on arviolta viitisen tuhatta yksilöä, joista noin kolme tuhatta elää Suomessa. Metsäpeuraa uhkaavat muun muassa maisemarakenteen muutokset, suurpetojen saalistus sekä liikenne.
Hanketta koordinoi Metsähallitus Eräpalvelut. Hankekumppaneita ovat Luonnonvarakeskus, Lumimuutos Osuuskunta, Korkeasaaren eläintarha ja Ranuan Eläinpuisto. Työtä rahoittavat LIFE-ohjelman lisäksi maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, European Wildlife Comeback Fund, Raija ja Ossi Tuuliaisen Säätiö sekä hanketta toteuttavat organisaatiot. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 9,55 miljoonaa euroa. EU-rahoitus kattaa tästä 60 %.
LIFE on Euroopan unionin rahoitusinstrumentti, joka tukee ympäristö- ja luonnonsuojeluhankkeita ja edistää näin EU:n ympäristöpolitiikan toteuttamista.
YLE raportoi hankkeesta, linkissä.

https://yle.fi/a/74-20170585

Lumimuutos

30/06/2025

Leväkankaan ja Ilvesmaan kohteet realisoivat maisematason ennallistusta Siikajoella

Leväkankaan ja Ilvesmaan ovat soiden ja metsien melko luonnontilainen kokonaisuus, jonka suuruus on n. 100 hehtaaria kolmessa palstassa Siikajoella, Pohjois-Pohjanmaalla. Ne ovat seutukunnallisesti merkittäviä luonnonarvojensa takia.


Leväkankaan ja Ilvesmaan kohteet saatiin keväällä 2025 mukaan. Kohteilla on suojelustatuksestaan huolimatta ja vanhojen rauhoitusmääräysten johdosta jonkin verran kontrolloituja hakkuita, mutta niiden luonnontila on edelleen merkittävä. Kohteet ovat sekä luontotyypeiltään, maisematason kokonaisuuksina että lintujen elinympäristöinä merkittäviä seutukunnallisesti. Ne ovatkin Lumimuutoksen Pohjois-Pohjanmaan kohteista merkittävimpiä vuoden 2025 hankintoja.

Lumimuutos

08/06/2025

YLE raportoi ennallistamisesta

YLE raportoi OSK Lumimuutoksen ennallistamisesta osana teemailtaansa. Lumimuutos-osuus alkaa n. 1 h ja 10 min ohjelmaan.


Ennallistaminen palauttaa ihmisen muokkaamia ympäristöjä takaisin luonnontilaan tai ainakin lähelle sitä. Kuinka metsien ja soiden monimuotoisuus palautetaan? Mitä toimenpiteitä tarvitaan jokien ja järvien kanssa? Mitä kaikkea voi ennallistaa ja mitä se maksaa?

Teemailta käsittelee Lumimuutoksen osuudessa esimerkiksi kokonaisten järvien valuma-aluekunnostuksia, Goldman-palkintoa ja metsiä Etelä-Suomessa.

https://areena.yle.fi/1-74418214

Lumimuutos

27/05/2025

Uusi tiedepaperi keskittyy oravan kulttuuriseen ja ekologiseen rooliin

Uusi vertaisarvioitu tiedeartikkeli on julkaistu Ecology and Evolution-lehdessä.


Oravan rooli boreaalisissa metsissä, ennallistuksen kysymykset sekä perinnetieto kutoutuvat yhteen uudessa tiedeartikkelissa, joka piirtää ääriviivoja tämän ikonisen eläimen roolista metsäluonnolle. Artikkelissa on mukana kolmen perinteenkantajan tietoja Kiihtelysvaarasta ja Länsi-Suomesta. Lisäksi on myös saamelaisten näkökulmia oravaan.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ece3.71484

Lumimuutos

29/04/2025

Uusi suoatlas tukee Puolan ja Ukrainan soiden ennallistamista

Pohjoismaiden neuvoston tukema hanke ""Nature-based solutions in open wetlands restoration for biodiversity, water quality improvement and climate mitigation"" kokosi huhtikuussa Lumimuutoksen asiantuntijoita Puolaan, jossa julkaistiin uusi ennallistamisatlas Itä-Eurooppaan.


Puolan vierailun aikana tutustuttiin muun muassa Bagno Bubnówin alueeseen, jossa niitto on pääasiallinen ennallistusmenetelmä. Holeszów re-wetting -alueella ennallistettiin vedenpintaa nostamalla.
Vierailun aikana julkaistiin uusi Atlas, joka tukee Puolan ja Ukrainan soiden ja kosteikoiden kartoitusta ja viestintää. Samalla alueen ennallistamiskokonaisuuksista saadaan parempaa yleiskuvaa.
Syyskuussa päättyvän hankkeen tuloksia tullaan ottamaan käyttöön alueen ennallistamistoimijoiden työssä.

https://www.peatlandrestorationatlas.org

Lumimuutos

17/04/2025

Uusi artikkeli Näätämöjoen ennallistamisesta

"Rewilding"-lehti on julkaissut laajan katsauksen Näätämöjoen ja kolttasaamelaisten kanssa tehdystä ennallistamistyöstä.


Artikkeli käsittelee jokien, osavaluma-alueiden, eroosiotorjunnan ja vanhojen metsien kokonaisuutta Sevettijärvellä ja Näätämöjoen valuma-alueella. Saatavissa englanniksi linkistä.

https://www.rewildingmag.com/the-skolt-sami-are-rewilding-the-naatamo-river-to-protect-their-way-of-life/

Lumimuutos

14/04/2025

Kainuun ELY-keskus ja OSK Lumimuutos suojelevat Haarasuon - Raakut ja luonto kiittävät

Kainuun ELY-keskus ja Osuuskunta Lumimuutos suojelevat Suomussalmella sijaitsevan Haarasuon luonnonsuojelualueeksi. Luontokohde on itsessään alueellisesti tärkeä elinympäristö, mutta myös tärkeä Hukkajoen raakkujen kannalta. Finnair on yhdessä Airbusin kanssa tukenut Osuuskunta Lumimuutoksen ennallistamistoimia osana 100-vuotisjuhlallisuuksiaan.


Haarasuon luonnonsuojelualue on kooltaan 27,19 hehtaaria. Kainuun ELY-keskus ja OSK Lumimuutos suojelevat kohteen osana valtakunnallista HELMI-ohjelmaa. Kohde myös ennallistetaan ojitettujen kuvioiden osalta.

Rauhoitettava kohde sijaitsee Suomussalmen kunnassa Pohjois-Kainuussa lähellä Näljänkää. Tilaa halkoo kaksi jokea, Ahvenisenjoki ja Hukkajoki, jotka jakavat alueen kolmeen erilliseen palstaan. Kohteen eteläpuolella avautuu Riitasuo ja koillisessa alue rajautuu Isoon Haarasuohon.

Kohde on valtaosin suoaluetta, mutta länsirajalla on pieni kivennäismaasaareke. Ahvenisenjoen länsipuolelle jäävä alue on ojittamatonta, valtaosin puoliavointa suota ja pienellä kivennäismaa-alueella kasvaa melko varttunutta havupuuvaltaista sekametsää.

Ahvenisenjoen itäpuolella ja Hukkajoen eteläpuolella sijaitseva alue on märkää. Siellä on paljon kuolleita koivuja, joiden alla kasvaa pajukkoa ja vaivaiskoivua. Kaakkoiskulmalla puusto on sekapuustoisempaa. Hukkajoen pohjoispuolen aluetta on ojitettu ja alueella on sekapuustoista kasvatusmetsää. Alue on rehevää korpea, joka muuttuu pohjoisempana kitumaaksi. Vesistön vaikutusalueet ovat luhtaisia ja niillä on havaittavissa tulvavaikutusta. Alue on ollut 50- ja 60-luvuilla niittopalstana. Alueella on muun muassa hömötiaisen ja pohjantikan pesintäreviirejä.

Haarasuo on merkittävä kohde myös raakkujen elinympäristöjen turvaamisen kannalta. Viime syksynä Hukkajoella koettiin raakkukuolemia, ja Haarasuon rauhoittaminen omalta osaltaan tukee Hukkajoen alajuoksun luonnon tilaa ja erittäin uhanalaisten raakkujen elinympäristöjä. OSK Lumimuutos ennallistaa Haarasuon ojitetut ojakuviot vuonna 2025.

Finnair on tukenut Haarasuon suojelua osana 100-vuotisjuhlavuottaan yhdessä maailman johtavan ilmailualan yrityksen ja lentokonevalmistaja Airbusin kanssa. Satavuotisjuhlallisuuksiensa aikana Finnair toteutti yli 100 työntekijöidensä ideoimaa vastuullisuusaloitetta. Aloitteet edustivat pieniä, mutta merkittäviä askeleita, joita Finnair ottaa kohti seuraavaa sataa vuotta. HELMI-ohjelmaan kuuluva soiden suojelu ja ennallistaminen vahvistavat suoluonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa vesistöjen tilaa. Ohjelman toimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen.

Lumimuutos

07/04/2025

Kuumunsuon suojelulla metsäpeuroille vasomisrauhaa

Kuhmon Sivakkaan on perustettu yksityinen luonnonsuojelualue, joka kattaa 44 hehtaaria. Alueen suojelu on toteutettu HELMI-ohjelman puitteissa.


Kainuun ELY-keskus ja maanomistaja Osuuskunta Lumimuutos ovat sopineet yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Kuhmon Sivakkaan. Suojelualueen pinta-ala on noin 44 hehtaaria. Rauhoitettava alue sijaitsee metsäpeuran lisääntymis- ja vasomisalueella ja sijoittuu Jonkerinsalon luonnonsuojelualueen pohjoispuolelle Kuhmossa.

”Kyseessä on hieno kokonaisuus, joka vahvistaa alueellista suojelualueverkostoa ja valtakunnallisesti merkittäviä ekologisia yhteyksiä”, kertoo Kainuun ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Suvi Schroderus.

Yhtenäinen rauhoitusalue asemoituu luode-kaakkoissuunnassa Pienen Ahvenlammen ja Kuumunsuon välille. Alue on valtaosiltaan erämaista avonaista rimpisuota, jota täydentävät Kuumunsuon puolella havupuuvoittoiset vanhan metsän saarekkeet.

Kohdetta halkoo myös kaksi puroa, jotka laskevat vetensä Iso-Musta lampeen. Kohteella on vaihtelevan ikäistä puustoa vanhimpien ollessa 170-vuotiaita. Puronvarsien lähimetsät ovat valtaosin säilyneet luonnontilaisen kaltaisina ja ovat lehtipuuvoittoisia sekametsiä.

“Käynnistimme toimet metsäpeuran tukemiseksi Kuhmossa noin viisi vuotta sitten. Kuumunsuo on merkittävimpiä kohteita, joita olemme saaneet ostettua ennallistamisohjelmaamme”, Osuuskunta Lumimuutoksen edustaja Tero Mustonen kertoo.

“Osuuskunta Lumimuutos ennallistaa ja pyrkii tukemaan metsäpeuran elinmahdollisuuksia ja toisaalta tukemaan kylien maankäyttöä ja kulttuuria Kainuussa. Kokonaisuudessaan ohjelmassa on mukana 7000 hehtaaria ostomaita eri puolilla Suomea ja yksityismaiden, metsäyhtiöiden sekä Metsätalous Oy:n sopimusmaiden kautta ennallistamisvaikutusalue on noin 55 000 hehtaaria”, jatkaa Mustonen.

Kuumunsuon alue on suojeltu HELMI-elinympäristöohjelmalla. Soiden suojelu ja ennallistaminen vahvistavat suoluonnon monimuotoisuutta, hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa vesistöjen tilaa. Ohjelman toimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen.

Lumimuutos

30/03/2025

Kaksi merkittävää aapasuota lopputalvesta mukaan

Sodankylän Korppiaapa ja Sallan Miehinkäaapa, yhteensä yli 550 hehtaaria, täydentävät talven suokohteita.


Sodankylän Korppiaapa on yli 300 hehtaarin kokonaisuus ja suojellun Viiankiaavan lähellä. Se on merkittävä lintujen pesimäalue. Sallan Miehinkäaapa puolestaan tukee olemassaolevia Natura-alueita ja on kokonaisuudeltaan yli 200 hehtaaria. Kokonaisuuteen kuuluu Hirvasjärven läheltä myös muita palstoja, jotka tukevat Oulankajoen valuma-alueen tilaa.

Lumimuutos

18/02/2025

Sotkamon kunta ja Lumimuutos yhteistyöhön metsäpeuran elinympäristöjen ennallistamiseksi

Tänään on solmittu vuoteen 2045 jatkuva yhteistyösopimus ennallistamisesta Sotkamon Tipasojan suunnalla. Kokonaisuudessaan ennallistamisala on yli 50 hehtaaria.


Sotkamon kunta ja Lumimuutos ovat solmineet yhteistyön ennallistamisesta. Tavoitteena on tukea metsäpeuran talvilaidunalueita ja valuma-aluekunnostusta Tipasojan suunnalla. Lumimuutos omistaa alueella n. 26 hehtaaria ydinaluetta. Naapuripalstan omistaja Sotkamon kunta ja Lumimuutos ovat sopineet, että kunnan alueella voidaan ennallistaa n. 25 hehtaarin kokonaisuus ojitettuja soita. Yhteistyö on merkittävä ja tehostaa paikallisella taholla toimien vaikuttavuutta.

Arkisto
Tuoreimmat uutiset